
Lyseblått blod i rørene
Tore har reddet Sandnes Ulf fra konkurs, sønnen Boye ble medlem i klubben som nyfødt, og broren Kjetil har vendt tilbake til Øster Hus Arena for å sikre opprykk. SFF-familien har hockey «på maden», men lyseblått fotballblod i rørene.
– Det startet én generasjon tilbake, med far til Kjetil og meg, som var en skikkelig profil i Ulf-systemet, forteller Tore Christiansen.
SFF-gründerens far var blant annet oppmann på aldersbestemte lag, skrev tekster i et redaksjonelt Ulf-blad og var til og med vikarformann i klubben en liten periode. Faren var på stadion hver eneste dag.
– Hvis jeg skulle snakke med far min, måtte jeg faktisk opp på stadion for å finne ham. Men til hans store sorg var jeg aldri noe fotballtalent, sier Tore.
Han står bak SFF (Scandinavian Fittings and Flanges), der sønnen, Boye Christiansen, er daglig leder. Familieselskapet er blant Europas største leverandører av rør, rørdeler og bolter til oljeindustrien. De har 140 ansatte fordelt på 12 lokasjoner i 11 land.
– Hvis jeg skulle snakke med far min, måtte jeg faktisk opp på stadion for å finne ham. Men til hans store sorg var jeg aldri noe fotballtalent.
— Tore Christiansen, SFF
Boye Christiansen sitter bak skrivebordet i hovedkvarteret mens pappa Tore forteller om farfaren og starten på familiens forhold til Sandnes Ulf. Også Boye begynte tidlig i klubben.
– Farfar meldte meg inn i gamle «Ulf Sandnes» før jeg var én dag gammel – og da var klubbvalget tatt for meg. Jeg spilte i klubben til jeg var 19 år og hadde en fantastisk tid der som ungdom, sier Boye.
Tilbake for nytt opprykk
Tores lillebror og Boyes onkel, Kjetil Christiansen, meldte i januar «overgang» til Sandnes Ulf som utstyr- og ballansvarlig. Han var sist i klubben i 2006-2007-sesongen. Da endte det med opprykk til 1. divisjon – og nå satser han på å gjenta suksessen.
– Jeg er glad for å være tilbake i klubben, og har blitt godt tatt imot. Jeg går aldri av feltet før vi har med oss alle ballene, sier Kjetil Christiansen.

I samarbeid med NAV jobber Kjetil på tiltaksløsning for Sandnes Ulf. En vond skulder gjorde at jobben hos SFF ble vanskelig, og da var de lyseblå kjappe med å sikre comebacket.
– Jeg ringer Kjetil hver dag og spør om han har kontroll på alle de 30 ballene etter trening. Her om dagen hadde han bare 29, og da var det litt krise. Men så fikk jeg SMS fra ham neste morgen om at alle 30 var på plass, forteller Tore og humrer.
Når det kommer til å gi muligheter i arbeidslivet til mennesker som ellers blir forbigått, har Sandnes Ulf hentet mye inspirasjon fra Tore Christiansen og SFF.
– Kjetil er min bror, og er ikke helt som alle andre. Han har et handicap. Jeg ville tidlig at han skulle ha en jobb å gå til. Det er viktig for det sosiale og for selvfølelsen hans, mener Tore.
Forkjemper for alternativ rekruttering
Hos SFF har de nedfelt i strategien at 20 prosent av de ansatte skal være rekruttert fra «alternative kilder». Hull i CV-en spiller ingen rolle. Gjennom årene har folk med fysiske eller psykiske handicap, tidligere rusproblematikk, tidligere straffedømte og andre fått en sjanse hos SFF – og de har grepet den.
– Vi hadde et sykefravær på 2,36 prosent i fjor. Det er god butikk å ha folk på jobb.
— Boye Christiansen, SFF
2024 var et år med det høyeste generelle sykefraværet i Norge siden 2009. Tallet var på 6,8 prosent. Tore og Boye brenner for å gi folk en sjanse og få flest mulig ut i arbeidslivet.
– Vi hadde et sykefravær på 2,36 prosent i fjor. Det er god butikk å ha folk på jobb, sier Boye.

– Å få folk ut og i arbeid er den beste medisinen – det er ikke bra for noen å gå hjemme og slenge. Havner du utenfor arbeidslivet, så faller selvtilliten. Folkene våre som er «annerledes» bidrar utover det vi kan forvente – og de er stolte over å jobbe her. I SFF skaper vi gode resultater. Det er på grunn av – ikke til tross for – alle de «løgne» folkene som jobber her, mener Tore.

Han gir et eksempel fra virkeligheten blant de ansatte i arbeidshallene til SFF på Lura. Dersom noen har litt «snott i nasen» en mandag morgen, så kan de vurdere å bli hjemme og under dyna.
– Men så jobber de sammen med en som har gått på heroin i 20 år, og de VET at han møter opp på jobb hver dag. Da kommer de også.
I SFF skaper vi gode resultater. Det er på grunn av – ikke til tross for – alle de «løgne» folkene som jobber her.
— Tore Christiansen, SFF
Et annet eksempel er en medarbeider på regnskap som har autisme. Han har en slags fotografisk hukommelse og syn for detaljer, og bruker dette til å sjekke inngående faktura manuelt. Han plukker opp feil bedre enn noen andre – og er høyt verdsatt for sine egenskaper.
– Det er viktig for oss at vi som bedrift tilrettelegger slik at alle kan bidra med sine unike egenskaper og kjenne på mestringsfølelse.
Redningsaksjonen i 2008
SFF har vært en viktig sponsor for Sandnes Ulf siden midten av 90-tallet.
– De bidrar enormt både økonomisk, som sparringspartner og som ambassadør i sine kretser for oss. Før semifinalen mot Molde ble vi faktisk oppringt av Oilers og spurt om de skulle kjøre noe reklame for oss på storskjerm i hallen før kampen, sier Øystein Elvestad, daglig leder i Sandnes Ulf.
– SFF er der i tykt og tynt for oss, sier Vetle Høivik, kommersiell leder i Sandnes Ulf.

Et av de viktigste bevisene på dette kom på høsten i 2008. Sesongen endte med nedrykk til 2. divisjon. Klubben var teknisk konkurs og manglet 5 millioner. Næringslivet var preget av finanskrisen og sponsorene sto ikke akkurat i kø.
– Det var en dramatisk redningsaksjon. Sammen med Åge Westbø gikk vi inn med 1 million hver. Jeg fikk samlet en gjeng med næringslivstopper og dannet et AS vi kalte «Stang inn» som overtok deler av spillerstallen. Det ble «stang ut» for oss som investorer, men det viktigste var at vi berget klubben, sier Tore Christiansen.
Nå er klubben i en ny bølgedal, men han mener det skjer mye positivt rundt de lyseblå om dagen. Klubben gjør mye riktig, og han er imponert over tilslutningen klubben har fra næringslivet etter nedrykket i fjor.
– Jeg er sikker på at Sandnes Ulf kommer styrket ut av den tøffe situasjonen. De har to byggmestere i front i Øystein og Vetle, og et kompetent styret i ryggen, sier han.

Til tross for høye forventninger om opprykk, maner Christiansen til tålmodighet. Det er ikke krise om det ikke blir opprykk på første forsøk.
– Nå kjenner vi på flytsonen etter gode treningskamper og støtte i folket og næringslivet. Men mye kan skje. Vi må se på reisen tilbake som et prosjekt på tre år. Blir det ikke opprykk etter tre år, så kan vi begynne å mene noe.
I mellomtiden står han og familien bak klubben, og SFF-gründeren går på Øster Hus Arena når han er hjemme og har anledning.
– Men jeg sparer meg til etter påske. Jeg er ikke så veldig glad i fotball på vinteren, sier Tore Christiansen og smiler.

Tusen takk til vår samarbeidspartner Hike kommunikasjon for en flott artikkel!
Alle foto: Jan Inge Haga, Hike kommunikasjon.
#JobbaJobbaJobba