Dette trenger du å vite om akademiklassifisering

Du har sikkert hørt betegnelsen "akademiklassifisering" tidligere. Men hva ligger det egentlig i begrepet?

Denne artikkelen sto først på trykk i Sandnes Ulfs sommeravis. Da var Lars Johan Myklebust utviklingsleder, men han gikk over i ny jobb i sommer. Nåværende utviklingsleder Tomi Markovski har overtatt hans jobb knyttet opp mot akademiklassifiseringen. 

Annonse:
I løpet av de siste ti årene har det skjedd mye på spillerutviklingsfronten både i Sandnes Ulf, og ellers i Sandnes. 2017 vil bli et år der spillerutviklingen vil få et ytterligere løft, både i Sandnes, men også generelt i norsk fotball.

For i disse dager utformes det en modell som skal bidra til at den norske spillerutviklingen blir bedre. Prosjektet heter akademiklasifisering, hvor klubbene blir bedømt på kvalitet, og belønnet deretter.

Klubbene blir gjennom gitte kriterier tildelt antall stjerner; jo bedre man er, jo flere stjerner får man, hvor stjernene styrer den økonomiske støtten klubbene får fra sentralt hold. Tidligere har fordelingen av midler til spillerutvikling bestått utelukkende av om man var i Eliteserien eller OBOS-ligaen, og den nye modellen vil gi klubbene en større økonomisk forutsigbarhet.

- En slik måte å definere spillerutvikling som akademiklasifisering gjøres i mange europeiske land allerede, og jeg er trygg på at dette skal gi oss som klubb et veldig løft, sier Lars Johan Myklebust.

Får svar mot slutten av året

Hordalendingen tok over som utviklingsansvarlig i Sandnes Ulf etter Erik Løland i mars, og en viktig del av jobben har vært å sette seg inn i det omfattende arbeidet som ligger i akademiklasifiseringen.

Klubben har frem til 19. oktober å levere fra seg all dokumentasjon i henhold til de ti hovedområdene som klubbene vil bli vurdert svært nøye på, og 1. desember får klubbene tilbakemelding. Prosjektet er i regi Norsk Toppfotballsenter.

- Det er gjort mye godt arbeid i Sandnes Ulf så langt. Jeg opplever at det er gode planer i bunn, og at vi har en modell som jeg tror vi vil høste frukter av i fortsettelsen.

- Det er vanvittig spennende alt som skjer om dagen, legger Myklebust til.

Mer langsiktig tenkning

Tidligere i år hadde han og resten av klubben besøk av Norsk Toppfotballsenter i to omfattende dager. Her ble Sandnes Ulf bedre kjent med det nye klasifiseringssystemet, mens Norsk Toppfotballsenter fikk tatt et dypdykk i klubbens måte å jobbe med spillerutvikling.

- Selv om de avgjør hvor mange stjerner vi får, så er det viktig å få frem at de er der for å hjelpe oss. Toppfotballsenteret er inne og bistår oss i denne prosessen, og vi opplever at det er mye hjelp å få, forteller Myklebust.

Klubbens utviklingsansvarlig forteller at blant de ti hovedområdene finner man eksempelvis en vurdering av klubbens planverk, samarbeid, hvor mange a-lagsspillere man får frem fra egen klubb, forankring i styret, rutiner over til gjennomføring, treningshverdag og mye mer.

Når klubbene deretter får tildelt stjerner, vil altså stjernene styre den økonomiske fordelingen, og et nedrykk fra for eksempel Eliteserien vil derfor ikke bety at klubbene mister viktige midler til utviklingsavdelingen, som det Sandnes Ulf opplevde etter nedrykket fra Eliteserien i 2014.

Klubbene kan med andre ord jobbe mye mer langsiktig med den nye modellen.

Trygg på resultatet

Stjernene vil også bestemme hvilke toppklubber som får delta i ulike nasjonale serier i G14, G16 og på juniornivå.

- Kvaliteten på spillerutviklingen i Sandnes Ulf kommer til å bli bedre og bedre de neste årene, ettersom vi får enda klarere strategier og rutiner. Det vil bidra til å profesjonalisere ytterligere hverdagen både til spillere og trenere i klubben, sier Myklebust.

- Alle slik ting som dette tar tid før det får full effekt, og det er viktig å være tålmodig. Men vi skal få opp flere gode, unge spillere i fremtiden, det er jeg trygg på, sier han bestemt.

Ny spillerutvikler i Sandnes Ulf

Spillerutvikling er og vil bli bare enda viktigere både for Sandnes Ulf og resten av klubbene. For å styrke Sandnes Ulfs utviklingsavdeling ble nylig Owe Salvesen ansatt som spiller- og trenerutvikler.

Han har også tro på akademiklasifiseringen, som han også mener vil profesjonalisere utviklingen av spillere.

- Samtidig får norske toppklubber satt fokus på fotballtrenere som en profesjon. På lik linje med fotballforbundets prosjekt rundt kvalitetsklubb, vil dette være med på å gi klubben et verktøy som gir et løft til utviklingsavdelingen.

- Det er i tillegg viktig for Sandnes-fotballen at vi får til et fruktbart samarbeid med klubbene rundt, og en felles forståelse av dette prosjektet, legger Salvesen til.

- Det brenner jeg for

Etter å ha vært i Egersund i mangfoldige år, gikk turen videre til Hana. Selv om han trivdes i jobben på Hanafjedle, klarte han ikke å si nei da han fikk muligheten til å jobbe med utvikling av spillere og trenere i Sandnes Ulf og hele Sandnes-fotballen.

- Det er mange dedikerte personer i Sandnes Ulf som ønsker å få til noe sammen. Som en relativt ung toppklubb er det selvsagt utfordringer å ta tak i, men jeg opplever klubben som løsningsorientert i forhold til videre utvikling, forklarer han.

Og det er spesielt én ting han ser frem til å jobbe ekstra med, og som han har vært opptatt av lenge i sitt fotballiv.

- Jeg brenner for å få på plass god trenerutvikling. Det gir det beste grunnlaget for en god spillerutvikling. Både Sandnes Ulf og flere andre klubber i Sandnes har mange unge, fremadstormende trenere som jeg gleder meg til å jobbe videre med, avslutter Salvesen.

Annonse: